Belgiški vafliai - tai purūs, minkšti ir sviestiniai kepiniai su giliomis įdubomis, kilę iš Belgijos. Jie gaminami iš tirštos, išplaktos tešlos ir kepami vaflinėje, kad išlaikytų auksinę plutelę bei lengvą struktūrą.
Norint iškepti tobulus belgiškus vaflius, svarbiausia laikytis kelių esminių principų - tinkamų ingredientų santykio, tešlos tirštumo ir baltymų plakimo technikos. Šis receptas yra patikrintas daugelio šeimų, todėl kiekvienas kepinys išlaiko purumą, sviesto aromatą ir auksinę plutelę.
Straipsnyje pateikiami keli receptai: klasikinis, su kefyru pagal Beatą bei Palangos variantas, kartu su patarimais, kaip išlaikyti vaflius purius ir minkštus. Visa tai aptariame straipsnyje, žemiau.
Norint pagaminti klasikinius belgiškus vaflius (10 vnt), reikia šių ingredientų:
Šis derinys suteikia vafliams balansą tarp purumo, drėgmės ir švelnaus sviesto skonio. Vanilinis cukrus naudojamas tik tada, kai vafliai bus patiekiami su saldžiais priedais.
Norint iškepti purius belgiškus vaflius, reikia atlikti šiuos žingsnius:
Kiekvienas vaflis iškepa per kelias minutes. Jei norite, kad jie išliktų šilti, laikykite juos uždengtus arba orkaitėje esant ~70 °C temperatūrai.
Belgiški vafliai - universalūs. Juos galima patiekti tiek kaip desertą, tiek kaip sotų patiekalą.
Saldūs priedai: braškės, šilauogės, bananai, cukraus pudra, šokoladinis kremas, klevų sirupas, medus.
Pikantiški priedai: sūdyta lašiša, saulėje džiovinti pomidorai, žalumynai, šoninė ar krevetės.
Tokie deriniai leidžia kiekvienam šeimos nariui atrasti savo mėgstamą variantą - nuo klasikinio iki gurmaniško.
Kai norisi švelnios rūgštelės, verta išbandyti belgiškus vaflius su kefyru. Kefyras suteikia jiems lengvumo ir malonų skonio balansą.
Reikės:
Gaminimo būdas:
Išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska, supilkite pravėsusį sviestą, kefyrą ir suberkite miltus su kepimo milteliais. Kepkite iki paviršius taps auksinis ir traškus. Šie vafliai tinka tiek karšti, tiek atvėsę - išlieka purūs ir aromatingi.
Palangos vafliai - tai legendinis receptas, atkeliavęs iš pajūrio kavinių. Jie pasižymi sviesto aromatu, puria tekstūra ir minkštumu net atvėsę.
Ingredientai (12 vnt):
Paruošimas:
Ištirpinkite sviestą ir atvėsinkite. Išplakite kiaušinius su cukrumi iki šviesios, purios masės. Įmaišykite sviestą, pieną, persijotus miltus su kepimo milteliais. Kepkite įkaitintoje vaflinėje. Iškepę vafliai išlieka minkšti net vėstant, todėl tinka tiek pusryčiams, tiek desertui.
Tarptautinė Vaflių diena švenčiama kovo 25 d. Ji kilo iš Švedijos, kur vafliai pradėti kepti dar 1600 metais. Tradiciškai jie buvo patiekiami su uogiene ir vaisiais. Ši diena dabar minima daugelyje šalių kaip saldus šeimos tradicijų simbolis.
Norint, kad belgiški vafliai pavyktų tobuli - purūs, auksiniai ir vienodai iškepę - svarbu ne tik receptas, bet ir tinkami virtuvės prietaisai. Profesionalios vaflių keptuvės užtikrina tolygų šilumos paskirstymą, todėl vafliai neapskrunda per greitai ir išlieka minkšti viduje. Populiarūs modeliai, tokie kaip MPM MGO-13 (1400 W) ar Camry CR 3046 (1600 W), leidžia kepti kelis vaflius vienu metu ir turi nelipnų paviršių, kuris palengvina kepimą be papildomų riebalų.
Kad tešla būtų puri, būtinas galingas mikseris ar plaktuvas - jis padeda greitai išplakti baltymus iki standumo ir užtikrina, kad vafliai pakils kepant. Tiks ir universalus rankinis blenderis, kuris pravers ruošiant ir kitus pusryčių patiekalus.
Norint greitai pasiruošti ingredientus, verta turėti patikimus virtuvės įrankius - peilių rinkinį, pjaustymo lentas bei kepimo formas. Kokybiški įrankiai, tokie kaip CS Kochsysteme SOLTAU peilių komplektas, užtikrina tikslų ir saugų darbą virtuvėje, o estetiški rinkiniai su stovu tampa ir stalo akcentu.
Tinkamai parinkti įrankiai ne tik pagreitina darbą, bet ir leidžia pasiekti profesionalų rezultatą namų virtuvėje. Jei ruošiate vaflius dažnai, verta investuoti į patvarią įrangą - ji užtikrina tolygų kepimą, paprastą priežiūrą ir ilgaamžiškumą.
Belgiški vafliai skiriasi storesne tešla, gilesnėmis įdubomis ir puria struktūra. Jie gaminami iš išplaktų kiaušinių baltymų ir tirštos tešlos su sviestu, todėl būna minkšti viduje ir traškūs išorėje. Paprasti vafliai dažniausiai yra plonesni ir sausesni.
Vafliai bus purūs, jei išplaksite kiaušinių baltymus iki standumo ir atsargiai įmaišysite juos į tešlą. Tešla turi būti tiršta, primenanti riebią grietinę. Kepant, svarbu neskubėti atidaryti vaflinės, kol paviršius neapskrus auksine spalva.
Yra dvi pagrindinės priedų grupės:
Saldūs priedai tinka pusryčiams ar desertui, o pikantiški - vakarienei ar užkandžiui.
Jei tešla per tiršta - įpilkite šlakelį pieno.
Jei tešla per skysta - įberkite šiek tiek miltų.
Tinkama tešlos konsistencija turi būti kaip riebios grietinės - ne bėganti, bet ir ne standi.
Vienam vafliui iškepti reikia 3-5 minučių, priklausomai nuo vaflinės galios. Vafliai turi būti auksinės spalvos, traškūs išorėje ir purūs viduje. Kepant didesnį kiekį, jau iškeptus galima laikyti 70 °C orkaitėje.
Taip. Tešla gali stovėti šaldytuve iki 24 valandų, ypač jei gaminama su kefyru ar pienu. Prieš kepant, ją reikia lengvai permaišyti, kad atsigautų struktūra.
Kefyras suteikia vafliams lengvumo ir švelnios rūgštelės, todėl jie tampa minkštesni ir ne tokie riebūs. Kefyro tešla taip pat ilgiau išlaiko purumą ir leidžia vaflius kepti net kitą dieną, nes ji nesukietėja šaldytuve.